Yosemite Valley Railroad: historische trein in El Portal

Trein bij El Portal Yosemite

Gateway to Yosemite Soms vind je op een rondreis kleine pareltjes waar je per ongeluk terecht komt. Eerlijk is eerlijk oude treinen zijn natuurlijk niet het hoogtepunt van een bezoek aan Yosemite maar even kort een stukje geschiedenis snuiven bij de overblijfselen van Yosemite Valley Railroad (YVRR) is leuk om mee te nemen.

In 2017, tijdens onze rondreis door het zuidwesten van Amerika, kwamen wij terecht in El Portal. Hier zouden we een paar nachten verblijven tijdens ons bezoek aan Yosemite. Ondanks dat ik altijd een TomTom navigatiesetje mee op reis neem, reden we in El Portal toch een beetje rond, op zoek naar onze accommodatie Yosemite View Lodge.

Trein bij El Portal Yosemite Tijdens het zoeken kwam we, in mijn ogen, terecht bij een klein onverwacht pareltje. Het kost je nog geen 15 minuten maar als je een beetje van geschiedenis houdt dan is dit echt leuk. De hedendaagse treinen in Amerika zijn best bijzonder vanwege de enorme lengte, maar op deze plek zijn ze een stuk ouder. Hier in El Portal, wat Spaanse is voor “Gateway to”, staan enkele historische spoorwegonderdelen zoals een trein, een wagon, een draaischijf en een stationsgebouw.

Yosemite Valley Railroad

Informatiebord Gateway to Yosemite De Yosemite Valley Railroad (YVRR) was een treinverbinding tussen Merced en El Portal die dienst deed tussen 1907 en 1926. Voordat men het traject met de trein kon afleggen moesten bezoekers circa twee dagen rijden door de bergen. De route was oncomfortabel en zeker in de winter was het niet te doen door sneeuwval in de bergen. Enkele zakenlui uit Californië hadden het idee opgevat om vanuit Merced een treinverbinding aan te leggen langs de Merced rivier richting El Portal. Een ritje met de trein deed er circa 3,5 uur over. De trein reed tot waar nu een benzinepomp staat bij de Yosemite Arch Rock Entrance.

Informatiebord Gateway to Yosemite De bouw van het traject kostte circa drie a vier miljoen en was in 1905 gestart. In mei 1907 reed de eerst trein van Merced over het traject van circa 78 mile naar El Portal. In een later stadium heeft Yosemite Valley Railroad zelfs afspraken gemaakt met Southern Pacific en Santa Fe Railroads voor verbindingen vanuit Los Angeles en San Francisco naar Yosemite Valley. Hierbij werden speciale slaaptreinen ingezet waarbij de reizigers heerlijk konden dineren en ontbijten in de trein

Hwy 140

In 1926 werd Hwy 140 geopend waarbij Yosemite Valley het hele jaar bereikbaar werd met de auto. Het eerste jaar na de opening van de weg daalde het aantal treinreizigers en tegelijkertijd ook de inkomsten van Yosemite Valley Railroad met 35%. In de jaren die volgde wist YVRR nog inkomsten te generen met vrachtvervoer vanuit de mijnbouw en met het vervoeren van hout. Later vervielen ook deze diensten en werd in 1945 de treinverbinding opgedoekt en gesloopt. Sommige onderdelen werden verkocht aan andere spoorlijnen maar het meeste werd gesloopt en rails werden verwijderd. Het station in El Portal is kort na het beëindigen van de dienst in vlammen opgegaan.

Wat is er over?

Trein bij El Portal Yosemite Op dit moment is er niet veel meer over van de hele spoorlijn. Locomotief nummer 29 is verkocht aan een spoorwegmaatschappij in Mexico en een observatiewagen (YV330) in privébezit. In El Portal zijn nog enkele overblijfselen te zien. Er staat een oude locomotief (Nr. 6) van Hetch Hetchy Railroad, Caboose 15 en een originele handbediende draaischijf. Het oude Bagby Station staat hier ook maar deze is verplaatst vanaf de originele plaats.

Bezoeken

Een bezoek aan de overblijfselen van Yosemite Valley Railroad is erg eenvoudig. De trein staat bijna langs de hoofdweg en is goed bereikbaar.

Entreegeld

Entreegeld: gratis

Parkeren

Parkeren: eenvoudig en gratis.

Waar

Je vindt de trein van Gateway to Yosemite op de kruising tussen El Portal Rd en Foresta Rd.


Route en kaart naar de Gateway to Yosemite treinen.

Foto’s

Literatuur

Yosemite Valley RailroadWanneer je geïnteresseerd geraakt bent over de geschiedenis van Yosemite Valley Railroad dan zijn er ook enkele boeken te vinden Waaronder het boek van auteur Leroy Radanovich. Geïnteresseerd? Bekijk hier het boek bij Bol.com.

Links

Foto’s: ©Rondreizen Noord-Amerika

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Rondreizen Noord-Amerika stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Over Guido Damsteeg 33 Artikelen
Ik ben de oprichter en eigenaar van Rondreizen Noord-Amerika en I Love Stedentrips. Mijn hobby's zijn reizen, fotograferen en vooral veel "internetten". Dit alles probeer ik nu te combineren op deze websites. Ik hoop dat je het leuk vindt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*