Tioga Pass De Tioga Pass is een prachtige weg door de High Sierra in het noorden van Yosemite. De Tioga Pass Road of Tioga Road is het deel van de State Highway 120 dat door Yosemite National Park loopt. Deze SR 120, ook wel CA 120, verbindt de Central Valley met het Oosten van de Sierra Nevada.

Tioga Pass Road

De Tioga Pass is een beroemde bergpas (3.031m) door Yosemite waar vele reizigers gebruik van maken. De Tioga Pass is niet alleen een prachtige weg qua natuurschoon maar is in de zomer tevens de kortste weg tussen Death Valley en Yosemite.

Tioga Pass open

Wanneer je een rondreis gaat plannen en je wil van San Francisco, via Yosemite naar Death Valley of andersom, dan is het goed om te weten of de Tioga Pass geopend is. Wanneer je een verkeerde planning maakt dan moet je al snel vele kilometers omrijden.

Wanneer gaat de Tioga Pass open?

Normaal gesproken is de Tioga Pass geopend in de maanden juli, augustus, september en oktober. Wanneer je in de maanden mei en juni op rondreis gaat dan kan je geluk hebben. Historisch gezien is de Tioga Pass wel eens geopend in mei en juni maar hou er zeker rekening mee dat als er veel sneeuw is gevallen en veel schade hersteld moet worden, de weg pas later open gaat. Bij weinig sneeuwval kan de weg ook later gesloten worden. Bekijk voor je vertrek, uit bijvoorbeeld El Portal, Fish Camp of Lee Vining, altijd de laatste status!

Een groot deel van het jaar is de Tioga Pass gesloten vanwege sneeuw en ijs. De bergpas bereikt een hoogte van 3.031 m. in de Sierre Nevada waardoor er al snel veel sneeuw kan vallen. Afhankelijk van sneeuwval gaat de weg later dicht en eerder open.

Voorspelling

Tioga Pass Elk jaar wordt er rond 15 april gestart met werkzaamheden om de weg vrij te maken. Deze werkzaamheden duren enkele weken tot maanden afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en ijs. De afgelopen jaren is de openingsdatum van de Tioga Pass en de snowpack (in % tov gemiddeld) bijgehouden. Op basis van deze historische data (bron: nps.gov) hebben wij een folder met grafiek gemaakt welke je in PDF kan downloaden. Dankzij de spreiding is een exacte openingsdatum van de Tioga Pass lastig te voorspellen maar de grafiek kan een handige leidraad zijn voor het plannen van je rondreis.

Download de laatste versie van onze folder in pdf: v2020.10.17

Wanneer is de Tioga Pass gesloten?

Normaal gesproken is de Tioga Pass gesloten in de maanden november, december, januari, februari, maart, april, mei en juni. De weg kan tevens gesloten worden bij incidenten, bosbranden en aardverschuivingen. In de onderstaande status wordt alleen de seizoensinvloeden meegenomen. Mocht de weg gesloten worden vanwege een incident dan wordt de status op deze pagina niet gewijzigd.

Huidige status

Tioga Road
Huidige status OPEN

Historische data

Elk jaar wordt de Tioga Pass geopend en gesloten afhankelijk van de omstandigheden zoals de hoeveelheid sneeuw. In de onderstaande tabel staan de opening en sluitingsdata van de Tioga Pass en de hoeveelheid gemeten sneeuw.

Jaar Tioga Open Tioga Gesloten Sneeuw per 1 april
2021 27 mei
2020 15 juni 1 5 nov 46%
2019 1 juli 19 nov 176%
2018 21 mei 20 nov 67%
2017 29 juni 14 nov 177%
2016 18 mei 16 nov 89%
2015 4 mei 1 nov 7%
2014 2 mei 13 nov 33%

Bron: nps.gov
1) Vanwege Coronamaatregelen mocht je de Tioga Road alleen op als je een reservering had gemaakt. Dit geldt ook voor bestuurders die vanuit het oosten langs Yosemite rijden zonder het park te bezoeken.

Wat te doen?

Geniet hier vooral van het uitzicht! De weg gaat langs prachtige vergezichten, uitgestrekte vlaktes en weides, granieten rotsen en bergmeren. Deze weg is één van de hoogst gelegen wegen in de Verenigde Staten en na elke bocht krijg je een nieuwe verrassing. Maak tijdens je rit een stop aan de Tuolumne Meadows voor een prachtige wandeling en een bezoek aan het Visitor Center. Neem vooral je tijd langs deze weg!

Links

Nieuw: Deze pagina is in ontwikkeling. Kom regelmatig terug naar onze website om de laatste updates te lezen.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Rondreizen Noord-Amerika stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*