Grand Prismatic Spring Een van de hoogtepunten van Yellowstone is de Grand Prismatic Spring. Deze bron is de grootste warmtebron van Amerika en de derde ter wereld. Je bezoek aan deze bron is een unieke ervaring. De grootte, de prachtige kleuren en natuurlijk de geur van rotte eieren.

Hete bron

De Grand Prismatic Spring is een hete bron, ook wel warme bron of thermische bron. De bron bestaat uit grondwater dat door warmte uit de aarde is verwarmd (geothermisch). De Grand Prismatic Spring is circa 100 bij 90 meter en heeft een diept van 50 meter. Elke minuut komt er ongeveer 2000 liter water vrij uit de bron.

De Grand Prismatic Spring is zo genoemd vanwege de prachtige kleuren. De bron is vernoemd naar de verspreiding van wit licht door een optisch prisma: rood, oranje, geel, groen en blauw zoals bij een regenboog.

Kleuren

De bron staat bekend om haar prachtige kleuren maar waardoor ontstaan de kleuren van de Grand Prismatic Spring? De diep blauwe kleur in het centrum komt door het diepe, hete, zuivere steriele water. De kleuren in de rand worden veroorzaakt door bacteriën. De kleur hangt af van de temperatuurgradiënt richting de rand en de verhouding Chlorofyl en Carotenoïden. Door de juiste combinatie kleuren de bacteriën van groen tot rood. Omdat de temperatuur een belangrijke factor is kan de bron in de zomer een andere kleur (oranje en rood) hebben dan in de winter (donkerder groen).

Bezoeken

Je kan de Grand Prismatic Spring op twee manieren bezoeken. Voor een wandeling over de houten vlonder, tussen de bronnen door, parkeer je op de noordelijke parkeerplaats. Hier wandel je over een brug richting Opal Pool en de Excelsior Geyser Crater richting de Grand Prismatic Spring. Vanaf de vlonders heb je een prachtig zicht op de kleuren van de rand. De tweede manier, misschien de meest bekende en gefotografeerde, is via een wandeling naar een uitzichtpunt boven de Grand Prismatic Spring.

Grand Prismatic Overlook Trail

De wandeling naar het uitzichtpunt start bij Fairy Falls Trailhead, circa 2 kilometer zuidelijker. De wandeling duurt circa 1 a 2 uur en is 1,9 kilometer lang. De laatste 800 meter klim je circa 32 meter omhoog naar het uitzichtpunt. De route gaat over dezelfde weg terug naar de parkeerplaats. Omdat de Overlook Trail in een “Bear Management Area” ligt is deze trail in het voorjaar gesloten en opent eind mei.

Parkeren

Er zijn twee parkeerplaatsen in de buurt van de Grand Prismatic Spring. Voor een wandeling over de houten vlonders kan je parkeren bij de Grand Prismatic Spring parking Lot. Voor een wandeling de heuvel op kan je parkeren bij de Fairy Falls Trail Parking Lot. De parkeerplaatsen zijn niet extreem groot en in de zomer is het moeilijk om een plekje te vinden. Probeer hier dan ook de grote drukte te ontlopen door vroeg of laat te komen.

Openingstijden

Yellowstone is in het hoogseizoen 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. Er kunnen omstandigheden zijn dat wegen of bepaalde bezienswaardigheden gesloten zijn. Bekijk voor je bezoek altijd even de website van de nps.gov.

Entreegeld

Je betaalt 35$ entreegeld voor het betreden van Yellowstone waarmee je alle bezienswaardigheden in het park kan bezoeken. Je kan ook de America the Beautiful pas gebruiken om Yellowstone NP in te gaan.

Informatiebladen

Grand Prismatic Spring Yellowstone Op Rondreizen Noord-Amerika staan diverse informatiebladen in pdf. We hebben ook een informatieblad over de Grand Prismatic Spring in pdf. Deze kan je downloaden, lezen, meenemen, printen en eventueel ter plaatsen offline bekijken. Je vindt alle informatiebladen op onze special pagina met downloads.

Waar

Je vindt de bron in het westen van Yellowstone in het zogenaamde Midway Geyser Basin. De Old Faithful ligt langs de Hwy 191 tussen het stadje West Yellowstone en Yellowstone Lake.


Kaart en route naar de Grand Prismatic Spring in Google Maps.

Links

  • Amerika Forum

Foto’s & Video: ©Rondreizen Noord-Amerika

Nieuw: Deze pagina is in ontwikkeling. Kom regelmatig terug naar onze website om de laatste updates te lezen.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Rondreizen Noord-Amerika stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*