Alles wat je moet weten over de Nationale Parken Amerika Pas

America the Beautiful Pass

Onze eerste rondreis door Amerika ging, net als die van vele, door het Zuidwesten van Amerika. Ik had werkelijk uren foto’s bekeken op internet van de beroemde “rode bergen” en wilde deze dolgraag met eigen ogen zien. De Nationale Parken van Amerika zijn één van de hoogtepunten van je rondreis door Amerika. Lees hier alles over de America the Beautiful Pass of de Nationale Parken Amerika Pas.

In dit bericht heb ik zoveel mogelijk informatie voor je verzameld inclusief een stukje achtergrond informatie over de National Park Service. Klik op de onderstaande links als je direct naar een speciaal onderwerp wil.

Arch Rock Entrance Yosemite

National Park Service

National Park Service Logo Maar voordat we in de details van de annual pas duiken eerst wat achtergrond informatie. Wie of wat is de NPS bijvoorbeeld? De National Park Service (NPS) is een federaal agentschap dat op 25 augustus 1916 is opgericht. De NPS beheert alle 61 Nationale Parken van Amerika. Naast deze National Park beheert de NPS ook nationale monumenten, beroemde wegen, recreatiegebieden, herdenkingsplaatsen etc. De eerste directeur was Stephen Mather en de huidige (adjunct) directeur is Paul Daniel Smith. Het doel van de NPS is om de gebieden te beheren, beschermen om deze zoveel mogelijk in stand te houden. De NPS beheert ook alle faciliteiten in de parken mbt reactiemogelijkheden.

Yellowstone is in 1872 opgericht en daarmee het oudste Nationale Park van Amerika. De meeste nationale parken zijn in het westen van Amerika en er kunnen nog steeds nieuwe parken worden benoemd. White Sands National Park in New Mexico is het nieuwste park wat in 2019 aan de lijst met Nationale Parken is toegevoegd.

Planning

Nationale Parken Amerika KaartVoordat je op reis gaat heb je natuurlijk al een planning gemaakt wat je wil zien. Amerika is groot en de parken liggen vaak ver uit elkaar. Bedenk je daarom goed wat je graag zou willen zien. Voor de aanschaf van een Nationale Parken Pas zijn een aantal zaken belangrijk om te weten. Hoeveel parken wil je bezoeken? Wat wil je zien? Welke parken wil je bezoeken? Bekijk de onderstaande handige links als je jezelf wil voorbereiden.

Om voordeel te halen uit de pas moet je minimaal 3 nationale parken bezoeken want anders kan je het entreegeld beter los betalen. Ook belangrijk om te weten is dat sommige bekende namen geen nationale parken zijn. Monument Valley, Valley of Fire, Mono Lake en Red Rock Canyon zijn bijvoorbeeld geen National Parks en dus kan je hier niet in met de pas. Ook Antelope Canyon bij Page is geen National Park.

Ingang

Zion NP Bij de ingang krijg je de laatste informatie uitgereikt door een Ranger. Dit is een folder met veel basis informatie en een kaart van het gebied. De Ranger zal je ook vertellen als er iets bijzonders aan de hand zoals wegversperringen, branden en andere essentiële informatie voor je bezoek. Mocht je meerdere parken bezoeken dan is een pas echt een aanrader! Bij veel ingangen worden de pashouders  gescheiden van de dagjes mensen waardoor je vaak sneller binnen bent.

Visitor Center

Shark Valley Visitor Center Alle Nationale Parken hebben een visitor center (bezoekerscentrum). Ik kan je sterk aanraden om deze te bezoeken. Hier vind je namelijk de meeste Rangers (parkwachters) die je graag van informatie voorzien. Wat kan je waar vinden? Informatie over wildlife, lezingen, films. Vanuit veel visitor centers worden ook vaak rondleidingen georganiseerd. In de visitor centers zijn vaak ook kleine winkeltjes met souvenirs. Erg leuk om in elke park waar je komt een koelkastmagneet te kopen!

In de gebouwen vind je ook vaak de laatste weersverwachting welke belangrijk kunnen zijn voor je bezoek. Zo wordt je tijdens een ogenschijnlijke simpele wandeling in de Narrows van Zion niet verrast met snel stijgend water. Soms zijn bepaalde gebieden ook gesloten vanwege extreme hitte in de zomer.

Entree

Bright Angel Trail Moet je entree betalen voor een Nationale Park ? Deze vraag is kort en bondig te beantwoorden met een Ja. Voor alle parken betaal je aan de poort entreegeld. Afhankelijk van de grote van het park en de faciliteiten betaal je rond de $30-$35 voor een voertuig met maximaal 4 personen. Ga je met de motor, fiets of te voet, dan betaal je minder. Na betaling is je toegangskaart zeven achtereen volgende dagen geldig. Mocht je dus enkele dagen bij één park in de buurt zijn dan hoef je de fee niet elke dag te betalen. Eenmaal binnen hoef je de ook niet extra, voor bijvoorbeeld een shuttlebus, hoogtepunten zoals de Old Faithful of de Prismatic Spring in Yellowstone te betalen. Wil je kamperen of overnachten in een park, een rondleiding volgen of andere tours beleven? Deze vallen natuurlijk buiten de toegangsprijs.

Nationale Parken Pas kopen

Nationale Parken Pas Dan de hamvraag waarvoor je hier misschien bent. Wat kost een Nationale Parken Pas? De pas kost 80$ en je kan hem bij elke ingang met je creditcard aanschaffen en, na het zetten van je handtekening, meteen gebruiken. Je hoeft dus niet eerst naar binnen of hem vooraf ergens buiten het park te kopen. Met de pas kan de eigenaar met 3 andere volwassenen (16 jaar en ouder) naar binnen. Reis je met meerdere voertuigen? Dan heb je meerdere passen nodig, ook als je met vier volwassenen in twee auto’s zit. Aan de achterzijde is de mogelijkheid om twee handtekeningen te zetten. Dus mocht je gescheiden van elkaar naar binnen willen is dit ook geen probleem. De twee eigenaren hoeven geen familie te zijn of getrouwd.

De Nationale Parken Pas staat bekend onder verschillende namen. Vroeger werd de pas Golden Eagle Pass genoemd. Tegenwoordig heet de pas: “America the Beautiful Pass” maar ook “Annual Pass” kom je vaak tegen.

Geldig

De pas is één jaar geldig en dit gaat in op de maand dat je hem hebt aangeschaft. Aan de achterkant van de pas moet de eigenaar een handtekening zetten en bij het betreden van het park in of op het voertuig zitten. Bij de ingang moet de eigenaar de pas laten zien inclusief legitimatiebewijs.

De pas is dus niet geldig in State Parks, zoals de Valley of Fire of Navajo Nation Tribal Parks zoals Monument Valley. Hier moet je dus entreegeld  betalen aan de ingang ondanks dat je in het bezit bent van de pas.

Er zijn honderden, misschien wel duizenden, monumenten en parken waar je de pas kan gebruiken, gratis naar binnen kan of korting krijgt. Zoek via “Find a Park“, op de website van de NPS, naar alle mogelijkheden. Alles wat onder het beheer van de NPS valt heeft een eigen pagina met “Fees & Passes” onder “Basic Information” bij “Plan your Visit”.

Online kopen

Het is verleidelijk om tijdens de voorbereidingen alvast de pas online te kopen. Dit is namelijk mogelijk via officiële kanalen en zelf vanuit Nederland en België. Dit voelt misschien goed maar het is echt niet nodig. Aangezien de passen niet digitaal in je mailbox belanden, maar fysiek zullen worden opgestuurd, betaal je extra transactie- en verzendkosten. Dit maakt de pas onnodig duurder.

Overdragen

Mag je de pas verkopen of overdragen? Nee. De Algemene Voorwaarden zijn hier helder over, de pas is “non-transferable”.

Verlies, diefstal of vergeten

Helaas! De passen worden niet vervangen bij verlies of diefstal. Mocht je hem verloren zijn moet je een nieuwe pas kopen. Mocht je de pas vergeten zijn mee te nemen en na een lange rit besluit te betalen aan de poort? Helaas, je krijgt je geld niet terug op vertoon van je pas en bonnetje. Wees dus erg zuinig op de pas!

Overnemen

Kan je een Nationale Parken Pas overnemen? Deze vraag is wat lastiger te beantwoorden. Technisch gezien ja, mits er plaats is voor een handtekening waarmee je jezelf kan legitimeren, kan je de pas overnemen. De pas mag namelijk twee eigenaren hebben. Let wel op dat dit tegen de algemene voorwaarden is en bij wet verboden, de kaart mag namelijk niet overgedragen worden (non-transferable).

In dit artikel zal ik geen tips geven over het kopen en verkopen van een tweedehands Nationale Parken Pas. Hoewel de pas twee eigenaren kan hebben en er dus ruimte voor handel is, vind ik het persoonlijk uit moreel oogpunt niet kunnen. Je benadeelt hiermee de NPS. De prachtige parken en natuur in Amerika moeten met man en macht in stand gehouden worden waarvoor veel geld nodig is. Hiervoor doet de NPS fantastisch werk. Wanneer je een rondreis door Zuidwest-Amerika gaat maken kan je met de pas 8-10 parken bezoeken. Hiermee is de toegang slechts $8 – $10 per park en bij gemiddeld 3 personen per auto slechts $3 per persoon. Ik kan in niemands portemonnee kijken maar op een hele rondreis van duizenden euro’s is dit een druppel op een gloeiende plaat.

Tip: bewaar de Nationale Park Pas als aandenken! Het is een prachtige herinnering of souvenir aan de reis van je leven!

Grand Prismatic Spring Yellowstone

Links

Foto’s: ©Rondreizen Noord-Amerika

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Rondreizen Noord-Amerika stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Over Guido Damsteeg 33 Artikelen
Ik ben de oprichter en eigenaar van Rondreizen Noord-Amerika en I Love Stedentrips. Mijn hobby's zijn reizen, fotograferen en vooral veel "internetten". Dit alles probeer ik nu te combineren op deze websites. Ik hoop dat je het leuk vindt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*