Rondreis Amerika: tips voor het plannen van je route

Google Maps kaart Highway 1 SF naar LA

Laatste update:

Leuk! Je gaat een rondreis maken door Amerika of Canada. Je gaat de reis van je leven maken en zo ontzettend veel mooie dingen zien. Hoe gaaf zou het zijn om tijdens je rondreis ook echte dingen te doen? Misschien klinkt dit een beetje als een domme vraag maar veel mensen maken fouten bij het plannen van hun rondreis en rijden eigenlijk een autorally met overnachtingen.

Voorbeeldje…….

Je wilt een heerlijke dag naar het strand met je familie. Je woont in Windschoten en hebt bedacht om op een doordeweekse mooie dag naar Scheveningen te gaan om een heerlijk dagje te zonnen, lekker te eten en je moet om 20:00 uur thuis zijn want de jongste moet weer op tijd naar bed. Je staat rustig op en rijdt om 9:00 uur richting Scheveningen en je blijkt, na 270 kilometer, pas om 12:30 uur aan te komen waarna je nog zeker 30 minuten in de file staat naar het strand. Hierna ben je nog 30 minuten bezig om een plekje voor je auto en je handdoek te zoeken. Om 13:30 plof je dan daadwerkelijk puffend op je handdoek.

Wanneer je om 20:00 uur thuis wilt zijn moet je dus om 16:00 uur je spullen opruimen en weer de auto in duiken. Je hebt dan om precies te zijn 7 uur in de auto gezeten om slechts 2 à 3 uur te ontspannen op je handdoekje te liggen en dan hebben we het nog niet over de overige ongemakken.

Maar ja, wie verzint zo’n uitje dan ook?

Beginnersfout

De meest gemaakte fout bij het plannen van een route is dat men zich verkijkt op de afstanden, grootte van de steden en nationale parken. Een ritje van Anaheim naar Santa Monica in LA is circa 70 km en reken hier rustig 2 uur enkele reis voor vanwege files en andere drukte. De Highway 1 van San Francisco naar Los Angeles is ruim 700 km en een rondje door Yellowstone is 300 km! De afstanden tussen de highlights zijn groot, je mag en kan vaak ook niet hard rijden waardoor een “ritje” ook nog eens meer rijd kost dan je zou verwachten.

Vergelijking Europa

Het is leuk om enkele “tripjes” te vergelijk met ritjes in Europa. Wanneer je dit doet zal je snel een gevoel krijgen over de afstanden en dan de vraag of je nog zin en tijd hebt om enkele uren iets te doen, laat staan een forse wandeling.

Highway 1 San Francisco naar Los Angeles

Highway 1 kustweg CaliforniëBij deze route kan je echt een vergissing maken. Deze rit is ruim 750 km tenminste als je alles wilt zien! Monterey, Big Sur, de hele kustweg en natuurlijk via Santa Barbara, Malibu Beach en Santa Monica, Los Angeles wilt bereiken. Waarschijnlijk heb je een overnachting in Anaheim in de buurt van de pretparken waardoor je nog een paar files zal meepakken in LA.

Je kan deze rit vergelijken met een tripje van Amsterdam naar Berlijn waarbij je naast deze 2 grote steden ook alles wat er tussenin ligt nog wil bezoeken. Rij je dan de volgende ochtend door naar Praag of München en heb je dan ook echt wat kunnen zien en doen?

Las Vegas – Death Valley – Yosemite

Death Valley National Park AmerikaWanneer je vanuit Las Vegas naar Yosemite wilt reizen doe je dit waarschijnlijk door Death Valley. Deze rit is minimaal 750 km met een reistijd van 9 uur. Hierbij heb je nog geen enkele stop gemaakt en je moet je afvragen of je dat überhaupt wel wil als je zoveel moet rijden. Hoeveel zal je van Keulen zien als je op één dag van Amsterdam naar München zou rijden met een tussenstop in Keulen? De kans is dus groot dat je in dit geval ook niks van Death Valley zult zien behalve dan dat je doorheen zal rijden. Hierbij mis je prachtige uitzichtpunten en eigenlijk moet je hier in de ochtend of avond een (korte) wandeling maken.

Vergelijkingen

San Francisco via Yosemite Valley en Death Valley naar Las Vegas (1000 km) kan je vergelijken met een reis van Amsterdam naar Innsbruck in Oostenrijk waarbij je hier voornamelijk via snelwegen zal rijden.

Los Angeles via Las Vegas naar Bryce Canyon (820 km) kan je vergelijk met de afstand tussen Amsterdam en München.

Wanneer je een rondje door Yellowstone wilt rijden moet je rekenen op minimaal de afstand van Amsterdam naar Keulen en nog iets verder zelfs!

Planningstips

Probeer jezelf de tijd te gunnen om iets te ondernemen tijdens je rondreis en niet alleen dingen vanuit je auto te zien. Voor grote steden en nationale parken heb je 3 dagen nodig. Bij kleine steden en nationale parken kan je met 1 dag tevreden zijn.

Wanneer je ergens 1 overnachting wilt hebben dan rij je dus van plek A naar plek B en de volgende dag naar plek C. Bekijk in dit geval goed wat je op plek B wilt ondernemen. Onderzoek de bezienswaardigheden en activiteiten die je wilt doen. Wil je hiken? Een pretpark bezoeken? Een fraaie zonsondergang zien? Hou hier dan goed rekening mee op je route. Probeer ook enkele vergelijkingen te maken zoals hierboven en jezelf dan af te vragen of het haalbaar is, elk mens is hierin anders.

Zonsondergang over Yosemite vanaf Glacier Point

Hou bij het planning van je hotels ook rekening met de dingen die je wilt doen. Soms moet je nog minimaal 1 à 2 uur rijden naar of in een nationaal park alvorens je bij je hotel bent. Wanneer je, net als wij, in augustus de zonsondergang over Yosemite wil fotograferen of bewonderen, vanaf Glacier Point, dan start het gouden uur om circa 19:25 uur en is de zon om 20:00 uur onder. Vergis je dan niet dat je hierna, in het donker, nog een ritje naar Yosemite Valley (1:00 uur), El Portal (1:15 uur) of Fish Camp (1:10 uur) moet maken.

De zonsondergang bekijken van Glacier Point is een fantastische ervaring welke je zeker moet meemaken maar heen en weer vanuit El Portal, uur eerder arriveren ivm drukte, het gouden uur en de zonsondergang bewonderen, is al snel een uitje van 4 à 5 uur.

Google Maps

Gebruik Google Maps om je te verdiepen in de afstanden van je ritten. Je kan Google Maps ook gebruiken om bezienswaardigheden te zoeken en reviews te lezen. Heb je geen internet? Lees hier hoe je Google Maps offline kan gebruiken.

Routes

Op deze website zullen we enkele leuke routes plaatsen welke je kan gebruiken ter inspiratie. Je kan ze natuurlijk ook gewoon kopiëren en “nareizen”. Wij hebben ze zelf gedaan dus ze hebben zich zeker bewezen.

Stappenplan

Gebruik ons stappenplan en plan in acht stappen eenvoudig je eigen rondreis. Met behulp van het stappenplan proberen we je meer inzicht te geven door middels van enkele belangrijke vragen die je aan jezelf kan stellen. Ook geven we hier tips en een eenhandige volgorde van de stappen die je moet zetten om je eigen rondreis te plannen.

Wij zijn erg benieuwd of jij nog tips hebt voor het plannen van een rondreis. Laat hieronder een reactie achter.

Foto’s: ©Rondreizen Noord-Amerika

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Rondreizen Noord-Amerika stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Add your own review

Rating

*